Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünya Kulak ve İşitme Günü

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında, Toplumsal İşitme Sağlığı Farkındalık Hareketi olan Hayat Duyunca Güzel” ile İşitme Sağlığının Önemi Konusunda Toplumsal Bilincin Yaygınlaşması Hedefleniyor.

Türk Kulak Burun Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Derneği (Türk KBB-BBC) ve Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği (TOKSUD), 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında işitme sağlığının önemi konusunda farkındalığı artırmaya yönelik harekete geçti.

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nü destekleyen etkinliklerin bir parçası olarak, Türk Kulak Burun Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Derneği (Türk KBB-BBC) ve Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği (TOKSUD) tarafından ve Demant’in koşulsuz destekleri ile hayata geçirilen işitme sağlığı konusunda toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik önemli çalışmalara start verildi. “Hayat Duyunca Güzel” farkındalık hareketi ile toplumsal işitme sağlığı bilincinin yaygınlaştırılmasını hedefleyen Türk KBB-BBC ve TOKSUD Dernekleri, işitme kaybıyla ilgili bakış açısını değiştirmenin önemini vurguluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yılki 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü teması “bakış açını değiştir” yaklaşımı kapsamında, işitme kaybının bireysel ve toplumsal maliyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Türkiye’de ise Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Derneği (Türk KBB-BBC) ve Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği (TOKSUD) tarafından ve Demant’in koşulsuz destekleri ile hayata geçirilen “Hayat Duyunca Güzel” projesi kapsamında 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nde genel kamuoyunda, işitme kaybıyla ilgili bakış açısını değiştirmenin önemine vurgu yapan iletişim çalışmaları hayata geçiriliyor. “Hayat Duyunca Güzel” farkındalık hareketi ile toplumun işitme sağlığı konusundaki bilincinin artırılması ve bilgi paylaşımı yoluyla işitme sağlığının önemi vurgulanarak işitme kaybı konusundaki yanlış algıların ve işitme kaybının ihmalinin yol açabileceği olumsuzlukların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İşitme sağlığının önemi konusunda bilincin yaygınlaşmasını hedefliyoruz 

 Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği (Türk KBB-BBC) Genel Sekreteri Prof. Dr. Özgür Yiğit, 3 Mart Dünya Kulak İşitme Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Hayat Duyunca Güzel toplumsal farkındalık ve sosyal sorumluluk hareketi ile işitme sağlığına dikkat çekmeyi ve işitme sağlığının önemi konusunda bilincin artmasını amaçladıklarını belirtti.  Prof. Dr. Özgür Yiğit şöyle devam etti: “Bugün pek çok işitme kaybı yaşadığını veya risk altında olduğunu biliyoruz. Bu sayı gün geçtikçe artıyor. Dünya Sağlık Örgütü verileri 2050 yılına gelindiğinde yaklaşık 2,5 milyar insanın işitme kaybı yaşayabileceğini öngörüyor. Halk sağlığını destekleyen uygulama ve bilinçlendirme çalışmalarını devreye almak, işitme sağlını korumak ve erken müdahaleyi destekleyerek işitme kaybına bağlı artabilecek fiziksel, sosyal ve bilişsel problemlerin risklerin önüne geçebilecek bir bilinç yaratmak adına bu projeyi önemsiyoruz. Bakış açınızı, sağlığınıza iyi gelmeyen alışkanlıklarınızı ve işitme ile ilgili yanlış bilgilerinizi bırakarak işitme sağlığınızda büyük bir fark yaratabilirsiniz. 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nde bu konuya dikkat çekmek ve bireyleri işitme sağlığını önemsemeye, işitme sağlığını koruma ve işitme kaybı durumunda erken teşhis ve müdahalenin önemi konusunda bilinçlenmeye davet ediyoruz.”

İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının ihmal edilmemesi önemlidir

 Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği (TOKSUD) Başkanı Prof. Dr. Meral Didem Türkyılmaz yaptığı açıklamada, işitme sağlığının korunması ve işitme kaybının ihmal edilmemesi için farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirdikleri “Hayat Duyunca Güzel” projesi ile toplumsal boyutta bir bilinç yaratmayı amaçladıklarını belirtti. Prof. Dr. Meral Didem Türkyılmaz şunları söyledi: “Tedavi edilmeyen işitme kaybının her yaşta iletişim, öğrenme, istihdam ve genel sağlık üzerinde önemli bir etkisi vardır. Özellikle çocuklarda, tedavi edilmeyen işitme kaybı, iletişim becerilerini öğrenme yeteneğini etkileyebilir ve daha sonra akademik ilerlemeyi ve yetişkinliğe yönelik kariyer planlamasını etkileyebilir. İşitme kaybının zihinsel ve duygusal sağlık üzerinde de büyük etkisi vardır. Araştırmalar, farklı derecelerde tedavi edilemeyen işitme kaybına sahip kişilerin daha yüksek oranda sosyal izolasyon, yalnızlık, depresyon ve anksiyete yaşadığını gösteriyor. Yine araştırmalar özellikle yaşlı yetişkinlerde tedavi edilmeyen işitme kaybı yaşayan kişilerde sosyal geri çekilme ve bilişsel gerilemenin olduğunu gösteriyor. Bu sebeple toplumda işitme sağlığının önemi konusunda farkındalık yaratmak açısından bu projeyi çok değerli buluyorum. 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü gibi özel gün işitme sağlığımız hakkında düşünmek için güzel bir fırsat.”

Bilinçlendirme Çalışması Yapılacak

Türk Kulak Burun Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Derneği (Türk KBB-BBC) ve Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği (TOKSUD) tarafından ve Demant’in koşulsuz destekleri ile gerçekleştirilen sosyal sorumluluk kampanyasının ilk iletişim çalışması bir video içerik ile paylaşıldı. Tüm yıl boyunca devam edecek farkındalık çalışmaları kapsamında, Türk Kulak Burun Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Derneği (Türk KBB-BBC) ve Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği (TOKSUD) tarafından “Hayat Duyunca Güzel” kampanyası çatısında, kamuoyu işitme sağlığının önemi ve tedavi edilmeyen işitme kaybıyla ilişkili olası sağlık sonuçları konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacak. Proje kapsamında kamuoyunun ön bilgilendirilmesine yönelik içerik ve çalışmalar https://www.hayatduyuncaguzel.com adresi üzerinden gerçekleştirilecek. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak

Yorum Yap