Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İlaç Krizi ! İlaç Bulunamıyor !

ilaç

SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken, “İlaçta alınan vergilerin gelişmiş ülkelerde olduğu üzere ya hiç alınmaması ya da yüzde 1’lere düşürülmesi gerekiyor. İlaca ulaşmak en temel yurttaşlık hakkıdır. İlaca erişim engellenemez!” dedi. İlaca ulaşım, her geçen gün daha da büyüyor. İlaca ulaşım kadar ilaçlardan alınan KDV (Katma Bedel Vergisi) de sorunun bir diğer bacağını oluşturuyor. Hayati olan bu eserlerden alınan KDV’nin yüzde 10’a çıkarılması var olan sorunun daha da derinleşmesine neden oldu. İlaca ulaşımın sağlanması gerektiğini ve ilaçtan alınan KDV yükünün hafifletilmesi gerektiğini tabir eden Sıhhat Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Başkanı Özlem Akarken, “İlaca ulaşım en temel yurttaşlık hakkıdır. İlaçtan KDV alınmaması gerekiyor. İlaca ulaşım her geçen gün zorlaşmaktadır” yorumunda bulundu.

İlaçta KDV Yüzde 1 Olmalı

İlaca erişim ve ilaçtaki KDV konusunda SAHİM-SEN’in başkanı Akarken, “Eczacıların da belirttiği üzere vatandaşların ilaca ulaşımının önündeki pürüzler kaldırılmalıdır. Anayasamızda belirtildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti, toplumsal bir hukuk devletidir. Toplumsal devletlerde vatandaşın ilaca ulaşımı engellenemez. Meğer günümüzde hem ilaç bulunamıyor hem de ilaçlarda yüzde 10’lara varan KDV uygulaması hastaların ve hasta yakınlarının yeterlice belini büküyor. İlaçta KDV yüzde 1 oranında olmalıdır” dedi.

İlaç Yok, Hastalar Ne Yapacağını Şaşırdı

İlaca ulaşımın daha da zorlaştığını ve ilacın artık lüks hale geldiğini söz eden Akarken, son vakitlerde Türkiye’de ağrı kesici ve ateş düşürücüler başta olmak üzere kanser, epilepsi, astım, migren, tüp bebek üzere hayati kıymet taşıyan hastalıkların ilaçlarının piyasada bulunamadığına dikkati çekti. İlaca erişim noktasında SAHİM-SEN’e ağır şikayetlerin geldiğini tabir den Akarken, enflasyonist ortamdan kaynaklı yabancı ilaç firmalarının da piyasadan çekilmeye başlamasının sorunu daha da derinleştirdiğinin itinayla altını çizdi. İlaçtan alınan KDV oranının geçen yıl prestijiyle yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarıldığı bilgisini veren SAHİM-SEN Başkanı Akarken, bu durumun çok sayıda ilacın fiyatının artmasını beraberinde getirdiğini kelamlarına ekledi.

Sağlıklı Bireyler İçin İlaç Şart

Sağlık alanının giderek ticarileştiğine vurgu yapan Akarken son olarak şöyle konuştu: “Toplum sıhhati açısından ilaç çok kıymetlidir. Şayet siz, vatandaşınıza ilacı temin edemiyorsanız, vatandaşınız ilaca erişemiyorsa burada çok önemli bir sorun vardır. Sağlıklı bireyler için ilaca ulaşımda ve ilaç bulunmasında rastgele bir sorun olmamalıdır. İlaçlardan alınan yüzde 10’luk KDV hem vatandaşın hem de eczacının mağduriyetine sebep olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ilaçtaki KDV ya yüzde 1 ya da yüzde sıfır (0) olarak belirlenmiştir. Bizim de toplumsal devlet olarak gelişmiş ülkelerdeki uygulama gibisi uygulamaları vatandaşımıza sunmamız gerekmektedir” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak

Yorum Yap