Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Engelli Öğretmenin Tayin Zaferi

Engelli öğretmenin tayin zaferi ! Konu hakkında açıklama yapan Türk Sağlık Sen, Kocaeli Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezinde görevli yüzde 40 engelli öğretmenin mücadelesi hakkında bir haber paylaştı.

Görevde yükselme sınavı sonrasında atandığı Kocaeli Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğünde öğretmen olarak görev yapan üyemizin, % 40 engelli olduğu ve tedavisinin ailesinin yanında devam ettirebilmesi için ailesinin yaşadığı Sakarya’ya tayin talebinde bulunmuştu.

Bakanlığın yükselme ve unvan değişikliği sınavı sonucu atanan personelin atandıkları yerde 3 yıl görev yapmaları gerektiği bahisle talebinin reddedilmesi üzerine sendikamız tarafımızdan dava açılmıştı.

Açılan davayı görüşen Kocaeli 2. İdare Mahkemesi verdiği kararda üyemizin engelli durumuna dikkat çekerek Anayasanın 10. maddesinde engelliler hakkında pozitif ayrımcılık yapılmasına ilişkin ilkenin düzenlendiğine dikkat çekti. Mahkeme kararında görevde yükselme sınavı neticesinde başarılı olup atama işleminin tesisinden sonra bu durumuna ilişkin mazeretini beyan eden üyemizin engellilik durumu devam etmesine rağmen anılan mazereti dikkate alınmadığına dikkat çekildi.  Ayrıca Atama ve Nakil Yönetmeliği’nin Anayasa ve yasalar ile engellilere tanınan hakları kısıtlayıcı nitelikte bulunduğundan, bu uyuşmazlığa esas alınamayacağı belirtilerek engellilik durumu gözetilmeksizin tesis edilen dava konusu işlemde hukuka ve hakkaniyete uyarlık bulunmadığından iptaline karar verdi.

Kamuda Mazeret Tayini Talebinde Bulunanlara Gerekli Kolaylıklar Gösterilmelidir

Kararla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Kamu idareleri engelli personele, mazeret tayini talebinde bulunanlara gerekli kolaylıkları göstermelidir. Anayasa’nın güvence altına aldığı aile hayatı, sağlık gibi durumlar yönetmeliklerde engeller çıkarılması sorunlu bir yaklaşımdır. Nitekim kazandığımız davada da mahkeme Anayasa ve yasalarla tanınan hakların yönetmeliklere kısıtlanamayacağına dikkat çekmiştir. Tüm kamu çalışanları için bu durumların mahkeme yoluna başvurmadan çözülmesi adına gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak

Yorum Yap