İçeriğe geç Kenar çubuğuna atla Altbilgiye atla

Balık Tüketimi Kalp Sağlığını Koruyor

Son yıllarda yapılan birçok bilimsel çalışma, balık tüketiminin kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Balığın, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltan, kan basıncını düşüren ve kolesterolü düşüren birçok faydası bulunmaktadır.

Hamile veya Emziren Kadınlar Dikkat

Büyük ve yırtıcı balıklar (örneğin, köpekbalığı, kral uskumru) daha yüksek cıva içerebilir. Hamile veya emziren kadınlar, haftada iki defadan fazla balık tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Balık alerjisi olan kişiler balık tüketmemelidir.

Balığın, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltan, kan basıncını düşüren ve kolesterolü düşüren birçok faydası bulunmaktadır.
Balığın, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltan, kan basıncını düşüren ve kolesterolü düşüren birçok faydası bulunmaktadır.

Balık Tüketimi Kalp Sağlığını Nasıl Koruyor

  • Omega-3 yağ asitleri: Balık, kalp sağlığı için önemli olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Omega-3 yağ asitleri, kan basıncını ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar omega-3 bakımından oldukça zengindir.
  • D vitamini: Balık, kalp sağlığı için önemli olan D vitamini bakımından da zengindir. D vitamini eksikliği kalp hastalığı riskini artırabilir.
  • Protein: Balık, kalp sağlığı için gerekli olan protein bakımından da zengin bir besindir Balık tüketirken cıva seviyesine dikkat etmek önemlidir.

Balık Tüketimi ve Kalp Sağlığı İlişkisi Hakkındaki Bilimsel Çalışmalar

  • 2023 yılında “The Lancet” dergisinde yayınlanan bir araştırmada, haftada en az iki kez balık tüketen kişilerin kalp hastalığı riskini %17 oranında azalttığı gösterilmiştir.
  • 2022 yılında “American Journal of Clinical Nutrition” dergisinde yayınlanan bir araştırmada, balık tüketen kişilerin kan basıncının 2 mmHg düştüğü gösterilmiştir.
  • 2021 yılında “Circulation” dergisinde yayınlanan bir araştırmada, balık tüketen kişilerin LDL (“kötü”) kolesterol seviyelerinin %5 oranında düştüğü gösterilmiştir.

Balık Nasıl Tüketilir:

  • Balık ızgara, fırında veya buharda pişirilebilir.
  • Balık salatalarda veya sandviçlerde kullanılabilir.
  • Balık çorbalarda veya güveçlerde kullanılabilir.

Önerilen Günlük Doz: Haftada en az iki kez balık tüketilmesi kalp sağlığı için faydalıdır.

Kaynaklar:

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak

Yorum Yap